Oerend hard fietsen!

Het was oerend hard fietsplezier vanaf het moment dat het fietsweekend werd aangekondigd! We gingen naar de Achterhoek en werden met de professionaliteit van een doorgewinterd reisbureau op de hoogte gebracht van wat er allemaal stond te gebeuren. Dit terwijl veel leden – zoals ik – lekker lui op de bank alleen af en toe wat keuzes via WhatsApp moesten doorgeven. Het fietsprogramma werd niet gewoon rondgestuurd. Het werd gepresenteerd in een gekleurd boekwerk van dertien pagina’s, waar menig reisbureau jaloers op zou zijn. Alles was tot in de kleinste details toegelicht en voorbereid.

Vrijdag 13 september was het eindelijk zover en vertrok ik naar de vakantieboerderij Hebbink in het Achterhoekse Halle. Snel omkleden, snel kennismaken en nog sneller beslissen welke rit ik zou nemen:

  • 76 km richting Winterswijk
  • 104 km naar het prachtig natuurgebied van de Posbank of
  • 89 km naar het Duitse Kalkar.

Ik koos voor Duitsland en dat was heerlijk fietsen. De zon scheen, wij hadden wind mee richting de grens en dus tegen op de terugweg. De omgeving is zo weids uitgestrekt, schilderachtig en pittoresk dat ik nauwelijks door had dat mijn benen zwaar te lijden hadden. Het oversteken van de Rijn was natuurlijk ook geweldig. Eenmaal in Duitsland kwamen wij langs de kerncentrale van Kalkar die uiteindelijk nooit openging. Na de koffie met gebak in het Duitse Rees moesten wij nog tempo maken om op tijd voor het avondeten thuis te zijn.

De eerste avond genoten wij van een drie gangen diner in Eterij de Woage, vlakbij de boerderij. Thuis nog wat gezellig nageborreld om de volgende ochtend te worden verrast met een heus ontbijt dat de ontbijtploeg had klaargemaakt. Twee ochtenden zalig genieten van croissantjes, eitjes, spekjes, worstjes, warme broodjes, muesli, jam, muisjes en nog veel meer! Op de fiets voelde ik meteen dat ik voldoende calorieën had voor de volgende dagen. Zaterdag 130 km richting de Eltenberg in Duitsland en zondag 95 km naar Lobith, de grensplaats die bekend staat als het punt waar de Rijn Nederland binnenstroomt.

De Eltenberg heeft een hoogte van slechts 82 meter, maar de weg naar de ’top’ gaat wel stijl omhoog. Dat was even afzien, maar wel afzien met een view! Voor mij was het de allereerste keer dat ik een berg op fietste met zo veel anderen Wat mij altijd verbaast tijdens de Tour de France, gebeurde met ons ook: wij begonnen de klim samen in een peloton en beetje bij beetje viel de hele groep uit elkaar. Iedereen ging in zijn eigen tempo naar boven. Heel erg bijzonder voor mij om dit fenomeen zelf een keertje mee te maken.

Zaterdagavond stond een barbecue op het programma en dat was heerlijk smullen en drinken.

Fietsen met een groep is niet alleen lekker in de luwte hangen met soms wat kopwerk. Het is ook genieten van de omgeving en van de levensverhalen van de medefietsers. Ik ben de hele wereld rond geweest van Afghanistan tot Tokyo, Beijing, Libanon, Israël, Turkije, Canada, Costa Rica,
St. Maarten en Los Angeles. Dit was mijn eerste fietsvakantie ooit en het smaakt zeker naar meer. Meer dan 300 kilometer fietsplezier in de mooie Achterhoek.

Veel dank aan alle vrijwilligers voor het organiseren!

Eric van ’t Hoff (lid sinds januari 2024)